Sankt Ols Gade 18 kaldes Liebes Gård. Den blev opført i 1802. I år 1900 arvede Roskilde Kommune ejendommen efter Carl Liebe, og i 1929 flyttede det nyoprettede Roskilde Museum ind i bygningen. Nabobygningen til Liebes Gård kaldes Sukkerhuset og er opført i 1760'erne. Sukkerhuset blev opført som sukkerraffinaderi og fungerede som sådan indtil 1779. Her bearbejdedes brunt klæbrigt rørsukker til hvide sukker toppe. Rørsukkeret var udvundet af sukkerrør på de dansk vestindiske øer. I 1909 blev Sukkerhuset sprøjtehus for byens brandsprøjter, og fra 1925 etableredes en egentlig brandstation i bygningen. Efterhånden som Roskilde Museum øgede sine aktiviteter, blev der behov for yderligere plads, end den Liebes Gård bød på, og i slutningen af 1980'erne blev dele af Sukkerhuset inddraget i museets udstillingsarealer (trap.lex.dk)
Forhuset 2021
Rådskade & Ægte hussvamp
Bygherre: Roskilde kommune
Rådgiver: Erik møller arkitekter
Hovedentreprise: Hovedstadens bygningsentreprise
Biolog: Bøgh og Helstrup
Afskærmning og afdækning ved skadesområdet i museet. Afstivning af tag, skorstene og bjælkekonstruktioner. Udskiftning af Spær, bjælker og remme afrensning og behandling af murværk samt varmebehandling af tømmer. Reetablering af gesims og pudsede lofter med de oprindelige skævheder og sætninger tro mod husets historie som bevis på dens lange levealder. Reetablering af skunk gulv med herregårds gulv.
Projektet har været udfordret ved at holde museet i gang for at imødekomme dette ønske har vi forsøgt at begrænse omfanget og derved arbejdet indvendigt. Grundet råddets omfang har vi været nødsaget til at lave dele af de skrå bladsamlinger nedefra. For at undgå at komme ind i musserets arkiver og tekniske installationer.
Sukkerhuset 2014
Ægte hussvamp
Bygherre: Roskilde kommune
Rådgiver: Erik møller arkitekter
Hovedentreprise: Hovedstadens bygningsentreprise
Biolog: Bøgh og Helstrup
Afskærmning og afdækning ved skadesområdet i museet. bjælkekonstruktioner. Udskiftning af bjælker og remme afrensning og behandling af murværk.